12e Indië-Herdenking Nijmegen

Datum/Tijd
Datum - ma 14 aug 2017
19:00 - 21:00
Locatie
Nijmegen centrum
Categorie

Indië-Herdenking Nijmegen 2017

Maandag 14 augustus 19:00 uur

Raadzaal en binnenplaats (ingang Burchtstraat) Gemeentehuis

Vrij entree
Informatie: 06 460 238 14
Organisatie: PION

Thema: Achterblijvers en Spijtoptanten

Het Comité Indië-Herdenking Nijmegen heeft dit jaar voor een bijzonder thema gekozen. Een vergeten groep getroffenen staat namelijk centraal: de achterblijvers en spijtoptanten in Indonesië. In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog en aansluitend de koloniale oorlog moesten de aldaar aanwezige Indische Nederlanders een moeilijke keuze maken: blijven of gaan. Schattingen over de omvang van deze groep lopen uiteen van ruim tienduizend (spijtoptanten) tot wellicht honderdduizend personen waar het de achterblijvers betreft. Een deel had geen keuze omdat de vereiste documenten niet voorhanden waren. Zij zouden een bestaan in de marge van de Indonesische samenleving gaan leiden. Een andere groep koos op de valreep, begin jaren zestig, voor vertrek naar Nederland, na aanvankelijk het staatsburgerschap van de Republiek Indonesië te hebben aangenomen: de zogenaamde spijtoptanten. Hoe de grote wereldgeschiedenis het leven van gewone mensen kan bepalen, en hoe bijzonder de verhalen en belevenissen van deze vergeten groep zijn, zou als ondertitel van de twaalfde herdenking kunnen dienen. Er zijn veel overeenkomsten te vinden met de huidige problematiek rond vluchtelingen.

Op het programma staan voordrachten van betrokkenen en deskundigen. Daaronder de 59 jarige Hilda Breitkopf (Jakarta, 1957) met het zeer persoonlijke relaas van haar en haar familie. Andere sprekers zijn burgemeester Hubert Bruls (welkomstwoord), Karen Portier (ceremonie) en dr. Vilan van de Loo (voordracht). De muzikale omlijsting is in handen van het Salatiga strijkkwartet uit Nijmegen.

Na de bijeenkomst in de raadzaal wordt bij de gedenkplaquette op de Gedeputeerdenplaats één minuut stilte gehouden en worden kransen gelegd. Er is na de ceremonie gelegenheid om gezamenlijk een kopje koffie of thee te nuttigen in de Schepenhal van het Gemeentehuis. De Indië-Herdenking wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting Platform Indische Organisaties Nijmegen en omgeving. Dit jaar is de Herdenking ook weer voorbereid in samenwerking met het door het bestuur van Stichting PION opgerichte Comité Indië-Herdenking Nijmegen. Iedereen die zich verbonden voelt is van harte uitgenodigd om deel te nemen. www.stichtingpion.nl

Meer evenementen - uitgaan - exposities - winkels en bedrijven
Kaart wordt geladen...
Bookmark de permalink.