Buitenaardse buren | Radboud Reflects Lezing door sterrenkundige Vincent Icke

Datum/Tijd
Datum - di 21 nov 2017
19:30
Locatie
Linnaeusgebouw RU
Categorie

Buitenaardse buren | Radboud Reflects Lezing door sterrenkundige Vincent Icke

Dinsdag 21 november 2017 | 19.30 – 21.00 uur |  Linnaeusgebouw, Radboud Universiteit, Heyendaalseweg 137 
Radboud Reflects Maand van de Ethiek @ Faculty of Science

Hebben wij buitenaardse buren? Eeuwen geleden werden mensen al gefascineerd door die vraag. Het antwoord erop was toen slechts een mening. Maar met de huidige wetenschappelijke feiten en theorieën kunnen we misschien wel met bewijzen komen. Denk samen met de bekende sterrenkundige Vincent Icke verder over de vraag –  Is daar ‘iemand’?

Oerknal
Al decennia lang speuren astronomen met behulp van geavanceerde instrumenten de kosmos af op zoek naar buitenaards leven. Tot nu toe zonder resultaat. Maar wij zullen toch zeker niet de enigen zijn in deze oceaan van sterrenstelsels? Vincent Icke beschrijft in zijn lezing hoe planeten ontstaan, wat de rol is van toeval en noodzaak bij evolutionaire processen, en hoe de samenstelling van ons eigen lichaam voortkomt uit het afval van de oerknal.

Is daar iemand?
Met deze wetenschappelijke inzichten maakt Vincent Icke een inschatting van de kans op buitenaards leven. Bovendien: in hoeverre zou dit leven op het onze lijken? Zijn onze nieuwe buitenaardse buren goed- of kwaadaardig? Zullen we met hen kunnen communiceren? En wordt onze techniek ooit zo geavanceerd dat we lichtjaren kunnen trotseren om elkaar te ontmoeten?

De fascinatie voor buitenaards leven is van alle tijden. Waarom is dat eigenlijk zo? Welke gevolgen zal de ontdekking van buitenaards leven hebben voor ons en voor ons mensbeeld?

Na zijn lezing gaat Vincent Icke in gesprek met Natuur- en Sterrenkunde studenten van de Radboud Universiteit. Filosoof Marcel Becker is  gespreksleider.

Over de spreker

Vincent Icke is hoogleraar Theoretische astrofysica aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar Kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is ook beeldend kunstenaar en publicist. Regelmatig is hij te gast in televisieprogramma’s zoals Nieuwslicht en De Wereld Draait Door. Zijn meest recente boek is Reisbureau Einstein: over buitenaardse buren. Eerder schreef hij o.a. Zwaartekracht bestaat niet, waarin de toekomst van theorieën over deeltjes, ruimte en tijd wordt geschetst.

Deelname
Deelname kost € 5,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders en PV Radboud-leden gratis.

www.ru.nl/rr/buitenaardseburen

Facebook: https://www.facebook.com/events/177664652807553/

In november 2017 strijkt Radboud Reflects neer op de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit, om samen met studenten, medewerkers en het algemeen publiek verder te denken over ethische kwesties.

Meer evenementen - uitgaan - exposities - winkels en bedrijven
Kaart wordt geladen...
Bookmark de permalink.