Carpe diem; pluk de dag. Grijp je kansen, het leven is vluchtig – Roman Krznaric

Datum/Tijd
Datum - do 14 sep 2017
19:30
Locatie
Collegezalencomplex Radboud Universiteit
Categorie

Carpe Diem | Radboud Reflects Lecture by philosopher Roman Krznaric
Donderdag 14 september 2017 | 19.30 – 21.00 h. | Collegezalencomplex, Radboud Universiteit

Carpe diem; pluk de dag. Grijp je kansen, het leven is vluchtig. Deze uitspraak van de dichter Horatius  is volgens de Britse filosoof Roman Krznaric gekaapt door de consumentencultuur. Je denkt dat je de dag plukt als je dingen koopt, je tijd efficiënt plant, non-stop online bent of als je mindfull bezig bent. Hiermee wordt ons leven niet waardevoller volgens Krznaric. Kom luisteren hoe carpe diem in ere kan worden hersteld.

Waardevol
De tweeduizendjaar oude spreuk carpe diem is nog steeds een populair levensmotto. Wat bedoelen we er eigenlijk mee? Wat kan dit motto ons nu nog brengen? Filosoof Roman Krznaric dook in de geschiedenis van carpe diem. Hij ontdekte hoe de spreuk ons kan helpen maatschappelijk betrokken te zijn en hoe wij onze vrijheid kunnen herwaarderen.

Pluk de dag
Na zijn lezing gaat Roman Krznaric met filosoof Daphne Brandenburg van de Radboud Universiteit in gesprek over eerherstel van carpe diem. Waarom is het zo’n waardevolle motto en waarom is het zo moeilijk ernaar te leven? Legt carpe diem niet teveel druk op ons dagelijks leven? Moet je altijd de dag willen plukken, of is het prima als je het soms niet doet? Leer hoe dit motto kan zorgen voor een betekenisvol leven en zelfs voor maatschappelijke verandering.

De voertaal is Engels.

Over de sprekers

Roman Krznaric studeerde sociologie, politicologie en filosofie aan de universiteiten van Oxford, Londen en Essex. Hij is mede-oprichter van the School of Life, en schreef hiervoor Werk vinden dat bij je past. Verder is hij auteur van o.a. Empathie; een revolutionair boek en de oprichter van het eerste Empathiemuseum ter wereld en van de digitale Empathy Library. Naast het schrijven van artikelen in kranten als The Guardian en The Wall Street Journal geeft hij ook regelmatig interviews op de Britse en Amerikaanse radio en televisie. En geeft hij lezingen op grote festivals zoals Edinburgh International Festival en the London Design Festival.

Daphne Brandenburg is filosoof aan de Radboud Universiteit. Ze onderzoekt filosofische theorieën over vrijheid en verantwoordelijkheid. Ze gaat na de lezing van Krznaric met hem in gesprek.

Deelname

Deelname kost € 5,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees en Alumni Benefits Card-houders gratis

www.ru.nl/rr/carpediem

Dit is een lezing van Radboud Reflects in samenwerking met uitgeverij Ten Have.

Meer evenementen - uitgaan - exposities - winkels en bedrijven
Kaart wordt geladen...
Bookmark de permalink.