Google, Facebook, Apple en Amazon maken ons tot een eenheidsworst – Lezing Franklin Foer

Datum/Tijd
Datum - wo 18 okt 2017
19:30
Locatie
Collegezalencomplex Radboud Universiteit
Categorie

World without Mind | Lecture by journalist Franklin Foer

Wednesday 18 October 2017 | 19.30 – 21.00 hrs | Collegezalencomplex Radboud University

Google, Facebook, Apple en Amazon maken ons tot een eenheidsworst. We geven ‘Big Tech’ onze data en verkopen daarmee onze ziel. We denken niet meer zelf na, stelt de Amerikaanse journalist en bestsellerschrijver Franklin Foer. Er is sprake van een existentiële dreiging. Het is hoog tijd voor verzet. Leer wat er op het spel staat en denk verder over hoe we het tij kunnen keren.

Business case
Big Tech droomt groot en presenteert zich graag als voorvechter van individualisme en diversiteit. We zouden bijna vergeten dat het ook gewoon bedrijven zijn. Zo klinkt het prachtig wanneer Google zegt dat ‘informatie vrij wil zijn’ en dat zij het als taak zien om iedereen ter wereld toegang tot het wereldwijde web te geven, de hive-mind die ons samen slimmer zal maken, maar het sluit natuurlijk vooral goed aan bij Google’s businesscase. Hoe meer informatie zij gratis aan kunnen bieden, hoe meer advertenties zij kunnen verkopen.

Existentiële dreiging
Franklin Foer: ‘Het probleem is dat we niet alleen samensmelten met machines, maar dat we samensmelten met de bedrijven die die machines maken’. Ze willen onze personal assistent worden en nooit onze zijde verlaten. Met onze data in handen, kunnen ze vervolgens aan de slag om ons op subtiele wijze te beïnvloeden. Data, zo legt Foer uit, zijn een soort röntgenfoto van onze ziel. Door onze data uit handen te geven, verkopen we in feite onze ziel aan deze bedrijven. Foer noemt dit niets minder dan een existentiële dreiging.

Geen ruimte voor introspectie
Met onze data hebben Big Tech de sleutel tot onze aandacht in handen gegeven. Hoe bieden we weerstand aan de algoritmes die schuilgaan achter onze Facebook-feed, Google-zoekresultaten en Amazon-aanbevelingen, die ons voorkoken wat ons het lekkerst smaakt? Met deze kaping van onze aandacht komt ons vermogen tot contemplatie in het gedrang. En daarmee onze vrije wil.

Na de lezing gaat Franklin Foer in gesprek met programmamaker en filosoof Lisa Doeland.

Deelname
Deelname kost € 5,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees,  Alumni Benefits Card-houders en PV Radboud-leden gratis.

Over de spreker

Franklin Foer is journalist en schrijver. Hij is correspondent bij The Atlantic en voormalig hoofdredacteur van New Republic. Hij is de broer van Jonathan Safran Foer en Joshua Foer en is volgens zijn broers de slimste van het stel. Hij schreef onder meer How Sockers Explains the World: An Unlikely Theory of Globalization (2004) en World Without Mind. The Existential Threat of Big Tech (2017).

Meer info: www.ru.nl/rr/worldwithoutmind

De voertaal is Engels.

Meer evenementen - uitgaan - exposities - winkels en bedrijven
Kaart wordt geladen...
Bookmark de permalink.