KRIJGERS EN OVERHEERSERS

Datum/Tijd
Datum - vr 24 feb 2017
19:30
Locatie
Stadsschouwburg
Categorie

Krijgers en Overheersers

Laatste voorstelling 24 februari 2017 in Stadsschouwburg Nijmegen
Aanvang 20.00 uur

Een geschiedenis van MALUKU,
door de ogen van de Molukse gemeenschap in Nederland

De theatervoorstelling ”Krijgers en Overheersers” met de kerngedachte “Ehee haheri Molo Oekoe” (vertaling: vergeet de Molukken niet) is een ontroerend en indringend schouwspel dat bijdraagt tot een beter begrip van de Molukkers en hun tragische geschiedenis die gekenmerkt wordt door externe overheersingen.

De Molukse zanggroep Tala Mena Siwa uit Nijmegen, ziet het als haar roeping om enerzijds meer bekendheid te geven – en anderzijds meer aandacht- aan de overdracht van de Molukse geschiedenis, traditie en cultuur. Voor de allerlaatste keer verbeelden zij vrijdagavond 24 februari de geschiedenis van het Molukse volk in de theatervoorstelling “Krijgers en Overheersers”. Met scenes, traditionele liederen, gitaarklanken en de ritmes van de tifa (trommel) wordt de Molukse diaspora verbeeld. In het voorprogramma voert dansgroep Dadotoko, de Tjakalele, (traditionele Molukse krijgsdans) op.

Aandacht
Vanaf de 1e voorstelling (mei 2016) is een bewustwording op gang gebracht bij het Molukse -, maar ook bij het Nederlandse publiek. In alle geledingen werd er over nagepraat en nagedacht en dat resulteerde in drie vervolgvoorstellingen. Sinds de dagen van de VOC maakt de Molukse geschiedenis deel uit van de Nederlandse geschiedenis en verdient aandacht in de geschiedenislessen op school, in zowel de Molukse – als de Nederlandse samenleving. Het Nederlands Openluchtmuseum is hier al mee begonnen als onderdeel van de CANON van Nederland. Check http://www.openluchtmuseum.nl/ontdek-het-museum/museale-gebouwen/molukse-barak-lage-mierde-nb/

Molukse gemeenschap in Nederland
Door het onafhankelijk worden van Indonesië hield het Koninklijk Nederlands Indisch leger (KNIL) op te bestaan. Aanvankelijk konden de soldaten van het KNIL kiezen tussen overstappen naar het Indonesische leger of als burgers terugkeren naar de Molukken. Toen de Molukken zich echter onafhankelijk verklaarden (25 april 1950) van het nieuwe Indonesië werden beide opties onmogelijk. Als ‘tijdelijke oplossing ‘ besloot de Nederlandse regering om de ruim 3.000 Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen naar Nederland over te brengen. In eerste instantie werden zij ondergebracht in aparte woonoorden en zorgvuldig buiten de Nederlandse samenleving gehouden. Vanaf de jaren ’60 werden de Molukkers langzaam onderdeel van de Nederlandse samenleving. De Molukse gemeenschap in Nederland heeft haar eigen karakter weten te behouden en tegelijkertijd een positieve bijdrage geleverd aan de samenleving.

‘Molukkers hebben laten zien dat hun geknakte plant genoeg levenskracht bevat om een hele tuin te laten opbloeien’.
R. van Boxtel (Minister voor Integratiebeleid)

Ticket € 17,50 te koop bij Stadsschouwburg Nijmegen.

Meer info: www.krijgersenoverheersers.nl

Foto: Jozepha Remie & Minggus Lasatira

Foto: Jozepha Remie & Minggus Lasatira

Foto: Jozepha Remie & Minggus Lasatira

Meer evenementen - uitgaan - exposities - winkels en bedrijven
Kaart wordt geladen...
Bookmark de permalink.