RUST – Nacht van de Filosofie | lezingen, workshops, muziek en meer

Datum/Tijd
Datum - vr 21 apr 2017
19:30
Locatie
De Lindenberg
Categorie

 

RUST- Nacht van de Filosofie | Festival met lezingen, workshops, muziek en meer

Vrijdag 21 april 2017 | 19.30 – 01.00 uur | De Lindenberg, Ridderstaat 23, Nijmegen

Hoe kunnen we in deze chaotische wereld nog tot rust komen? Kom naar de Nacht van de Filosofie en denk verder over het thema Rust met de nieuwe Denker des Vaderlands René ten Bos, de schrijver van het essay voor de Maand van de Filosofie Joke Hermsen, de huidige Denker des Vaderlands Marli Huijer, Coen Simon en Frank Meester als initiatiefnemers van de filosofische pamfletreeks Nieuw Licht, cabaretier Tim Fransen, filosofen Paul van Tongeren, Daan Roovers, Erno Eskens, Paul Moyaert, Kris Pint, Jan Bransen, Eveline Groot en Linde van Schuppen, fotograaf Valerie Granberg, een panel van Society for Women in Philosophy (SWIP), de genomineerden en juryleden van de Socratesbeker en winnaars van de essaywedstrijd #ikschrijf.

Boordevol

De Nacht van de Filosofie komt in 2017 naar Nijmegen! Radboud Reflects neemt de organisatie van dit grootse landelijke filosofie-evenement over van Amsterdam.
Het programma zit boordevol lezingen, gesprekken, filosofische cafés, discussies, filosofie workshops, debatten, stand-up filosofie, kunst en muziek.

Socrates wisselbeker

Ook de uitreiking van de Socratesbeker ontbreekt niet op deze Nacht. Wie krijgt dit jaar de prijs voor het meest urgente publieksvriendelijke filosofieboek van 2017? Bekijk alvast de shortlist.

Onrustige tijden

We leven in onrustige tijden. We hebben meer vrije tijd dan ooit, maar we hebben geen rust gevonden. Informatie vliegt ons continu om de oren en moderne technologie verleid ons om 24/7 bereikbaar te zijn. Op de flexibele arbeidsmarkt moeten we onszelf telkens opnieuw uitvinden, waardoor de zoektocht naar ‘onszelf’ een uitputtende concurrentiestrijd is geworden.

Ook in de politiek heerst onrust. President Trump heeft in zijn nog korte regeertermijn geopolitieke aardverschuivingen veroorzaakt en in Europa overschreeuwt de boze burger ieder redelijk debat.

Trouw

Samen met mediapartner Trouw geven we de vele sprekers een podium voor hun spraakmakende ideeën.

Deelname kost € 20,- | studenten betalen € 10,-

Meer informatie: www.ru.nl/rr/nvdf

Facebook: https://www.facebook.com/events/1263299487096997/

Programma

Melancholie en onrust | Lezing door filosoof Joke Hermsen

Melancholie kan zowel omslaan in nostalgie, angst en vreemdelingenhaat als ook in daadkracht, creativiteit en hoop – Joke Hermsen gaat op zoek naar het kantelpunt.

De Denkers in tijden van onrust | Inauguratie van de Denker des Vaderlands René ten Bos

Een feestelijke inauguratie van René ten Bos als nieuwe Denker des Vaderlands, met lofredes van o.a. Marli Huijer.

Filosofisch cabaret | Cabaretier Tim Fransen

Tim Fransen combineert scherpe filosofische analyses naadloos met slimme grappen en flauwe humor in een lichtvoetige afsluiter van de Nacht.

Leven in tijden van digitale onrust | Gesprek met filosofen Lonneke van der Velden, Marjolein Lanzing en Patricia de Vries

Een filosofisch panel van de Society of Women in Philosophy (SWIP) gaat in gesprek over de invloed van Big Data en digitale media op privacy en op de manier waarop we denken over onszelf en onze relaties.

Uitreiking Socratesbeker 2017

De jaarlijkse uitreiking van de prijs voor het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek van het voorgaande jaar.

Rust en boeddhisme | Lezing door religiewetenschapper Paul van der Velde

De associatie tussen rust en boeddhisme zegt meer over onszelf dan over Azië – Paul van der Velde zoekt naar de verschillen tussen Boeddha in het westen en het oosten.

De ideale mens | Lezing door filosoof Kris Pint

Kris Pint pleit voor verbeeldingsverzet tegen het ideaalbeeld van de actieve, producerende en consumerende mens: we moeten onszelf niet als tuinier beschouwen, maar als weelderige tuin.

Rust in het werkende leven | Lezing door filosoof Paul van Tongeren

We hebben meer vrije tijd dan ooit. Maar we hebben niet meer rust gevonden, omdat werkelijke rust volgens Paul van Tongeren juist te vinden is in ons werkende leven.

Wereld van de waanzin | Lezing door filosoof Paul Moyaert

Volgens Paul Moyaert is schizofrenie niet slechts een opsomming van symptomen en gebreken, maar een dynamische werkelijkheid waar de ‘geneurotiseerde normaliteit’ geen antwoord op heeft.

Nieuw Licht op een onbehaaglijke en opstandige tijd | Debat met Daan Roovers
Daan Roovers werpt samen met filosofen Coen Simon en Frank Meester een nieuw licht op het actuele maar aloude probleem van opvoeden. Wat kunnen we leren van Jean-Jacques Rousseau?

Wat filosofen eten| Interactieve lezing door filosoof en fotograaf Valerie Granberg

Valerie Granberg fotografeerde 35 filosofen met hun favoriete maaltijd. Ze gaat met een aantal van hen in gesprek over de filosofie van het eten.

Stand-up filosofie | Improvisatiefilosofie door Daan Roovers, Erno Eskens en Frank Meester

Vanuit verschillende denktradities geven drie filosofen diepzinnige antwoorden op alle prangende vragen van het publiek.

Gemoedsrust – Hoe doe je dat? | Filosofieworkshop door filosoof Eveline Groot

De sleutel tot Stoïcijnse gemoedsrust is onverstoorbaarheid, het vermogen onderscheid te maken tussen zaken die binnen en buiten onze macht liggen. Eveline Groot legt uit hoe dit in zijn werk gaat.

Jezelf blijven – Hoe doe je dat? | Filosofieworkshop door filosoof Jan Bransen

Jezelf blijven betekent volgens Jan Bransen vooral dat je moet veranderen op een manier die bij je past, want identiteit is per definitie veranderlijk. Maar, hoe doe je dat?

Omgaan met massahysterie en polarisatie – Hoe doe je dat? | Filosofieworkshop door filosoof Linde van Schuppen

In tijden van polarisatie, angst en populisme lijkt de wijsheid van de massa ver te zoeken, maar volgens Linde van Schuppen kunnen we niet leven zonder groepsovertuigingen. Hoe moet je hiermee omgaan?

Ode aan de vrouwenstem | Voordrachten van de winnaars van #ikschrijf

#ikschrijf is een essaywedstrijd speciaal voor vrouwen, als reactie op de vrouwenstilte in het publieke debat – luister naar de verhalen van de winnaars.

Dip Your Toe | Speeddaten met uitgevers & schrijvers

Vrouwen met schrijfambities, ideeën voor een boek of vragen over hoe uitgeverijen te werk gaan kunnen op speeddate met uitgevers, auteurs en journalisten om alle barrières weg te nemen.

Willy Vetsap zorgt voor de jazzmuziek in de foyer.

Deelname kost € 20,- | studenten betalen € 10,-

www.ru.nl/rr/nvdf

Facebook: https://www.facebook.com/events/1263299487096997/

Meer evenementen - uitgaan - exposities - winkels en bedrijven
Kaart wordt geladen...
Bookmark de permalink.