Seminar Relaties en Scheiding: psychologie en spiritualiteit

Datum/Tijd
Datum - zo 12 maa 2017
11:00 - 16:00
Locatie
Jungiaans instituut
Categorie

Zondag 12 maart 2017
SEMINAR

RELATIES EN SCHEIDINGEN: PSYCHOLOGIE EN SPIRITUALITEIT

Dr. Vincent Duindam

Hoe ontstaan relaties? Tot wie voelen we ons aangetrokken? En waarom? Wat is de rol van ‘culturele conditioneringen’ bij dit proces en bij onze verwachtingen?
En waarom zijn relaties vaak zo pijnlijk en ingewikkeld? Waar is dit allemaal voor ‘nodig’? Is het ergens goed voor?

“Love Is A Battlefield”, zo klinkt een popsong. De Bhagavad Gita, het oude hindoe geschrift, speelt zich ook af op een slagveld.  Gaat het daar echt om een veldslag, of is het een metafoor?
Gandhi zegt dat de Gita over ons innerlijk toneel gaat, over een innerlijke ‘strijd’. Hij gebruikte de Gita als persoonlijk zelfhulpboek. Het bevrijdde hem van zijn angsten en transformeerde zijn persoonlijkheid.
Kunnen we wat meer wakker leven, wat ‘ontwaakter’,vrijer,  wat (ver)lichter?
In Boeddhisme en  Hindoeïsme lees je vaak: “lijden en het einde van lijden”. Dat geldt ook voor relaties, dus om het heel plat te zegen : relatieshit en het einde van relatieshit.
Waarom worden er vaak ‘foute’ partners gekozen? Of zijn zelfs zij de partner die je nu nodig hebt? En hoe lang ‘moeten’ mensen bij elkaar blijven?  Tot op welk moment kun je van elkaar leren? En wanneer gaat het over in een (wederzijdse) pijnmachine? Het begrip ‘pijnlichaam’ van Eckhart Tolle is hier heel belangrijk.
Hoe grijpen de conditioneringen van je partner en die van jou op elkaar in?
En als je uit elkaar gaat, hoe voorkom je dan dat je in woede en grieven blijft steken. Is vergeving mogelijk? En vergeving van jezelf?
Wat is een meer vruchtbare manier om naar relaties te kijken dan die welke ons door de media wordt opgedrongen?  Je relatie kan een sadhana worden. In 1956 laat Erich Fromm ons al zien hoe. En ook Franciscus (1182-1226) geeft een prachtige ‘formule’.
Deze dag komen klassieke psychologische theorieën langs, positieve psychologie, spiritualiteit en ‘Perennial Philosophy’.

dr. Vincent Duindam
Vincent Duindam (1958) studeerde cum laude af in de Psychologie aan de Universiteit Utrecht. Sinds 1991 geeft hij aan deze universiteit les, maar ook is hij als free lance docent verbonden aan de Vrije Hogeschool, de Academie Integrale Menswetenschappen (SPSO, Stichting Psycho-sociale Opleidingen), de Hogeschool voor de Geesteswetenschappen, etc. Hij doet onderzoek naar gender, ouderschap, zorgende vaders, opvoeding, relaties, mannelijkheid/vrouwelijkheid, en (echt)scheiding.
Hij publiceerde tien boeken waaronder een (bekroond) proefschrift over ouderschap, een haikubundel over zijn dochters en boeken over relaties, ouderschap, opvoeding, onderwijs en spiritualiteit.
Over deze onderwerpen houdt hij ook regelmatig lezingen en verzorgt hij workshops. Verder schrijft hij artikelen voor Happinez, VolZin, Psychologie, De Bezieling, etc.

Meer informatie: www.jungiaansinstituut.nl

Jungiaans instituut
Lankforst 26-10
6538 GX Nijmegen
Tel 024 – 344 0084

Meer evenementen - uitgaan - exposities - winkels en bedrijven
Kaart wordt geladen...
Bookmark de permalink.