Waarheid in verkiezingstijd | Lezingen met Bé Breij, Eric Sanders, Gudrun Reijnierse, Peter van der Heiden en Liesbeth Hermans

Datum/Tijd
Datum - do 9 maa 2017
19:30
Locatie
Collegezalencomplex Radboud Universiteit
Categorie

Waarheid in verkiezingstijd | Lezingen met Bé Breij, Eric Sanders, Gudrun Reijnierse, Peter van der Heiden en Liesbeth Hermans

Donderdag 9 maart 2017 | 19.30 – 21.30 uur | Collegezalencomplex Radboud Universiteit

Stem je bij de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart op een belofte of op een waar idee? In hoeverre draaien verkiezingscampagnes nog om ware informatie?

Campagnebeelden, door de media gecreëerde imago’s en non-verbale communicatie van politici beïnvloeden ons misschien wel meer dan de inhoud van de campagnes. Hoe kun je eigenlijk nog weten welke informatie rond de verkiezingen te vertrouwen is? Nepnieuws is zeker op sociale media aan de orde van de dag. Denk daarom verder over waarheid in verkiezingstijd, en ga straks goed beslagen ten ijs naar het stemhokje.

Filosoof Ronald Tinnevelt duidt het nieuwe fenomeen van post-truth. Hoe moeten we in verkiezingstijd omgaan met nepnieuws op sociale media en online trollen? Politicoloog Peter van der Heiden en communicatiewetenschapper Liesbeth Hermans gaan samen in op de relatie tussen politiek en journalistiek. Hoe bepaalt de media het beeld dat wij van politici en partijen hebben en welke rol speelt dit beeld bij de verkiezingen.

Kenner van de retorica Bé Breij analyseert samen met docent Taalgebruik en Persuasieve communicatie Gudrun Reijnierse het taalgebruik van een politicus bij een belangrijke speech. Zij laten zien hoe door taalgebruik en framing bepaalde aspecten van de werkelijkheid worden benadrukt.

Wat is de voorspellende kracht van twitter? Taalonderzoeker Eric Sanders legt het uit en voorspelt de uitslag van de verkiezingen aan de hand van twitter. Zou hij het juist hebben?

Kom meedenken en meepraten!

Sprekers
Ronald Tinnevelt is rechtsfilosoof aan de Radboud Universiteit. Hij publiceert vooral over rechtvaardigheid en democratie. Daarnaast is hij hoofdredacteur van het Algemeen Nederlands Tijdschrift voor Wijsbegeerte.

Peter van der Heiden is coördinator van de Graduate School of Humanities aan de Radboud Universiteit. Hij is als onderzoeker gespecialiseerd in parlementaire geschiedenis, politiek in het algemeen, verkiezingen en formaties.

Liesbeth Hermans is coördinator van de master Journalistiek en media en onderzoeker bij het Behavioural Science Institute aan de Radboud Universiteit. Ze doet onderzoek naar de relatie tussen journalistiek en politiek.

Bé Breij is hoogleraar Latijn aan de Radboud Universiteit. Ze doet vooral onderzoek naar (Latijnse) retorica.

Gudrun Reijnierse is Docent Taalgebruik en Persuasieve communicatie aan de Radboud Universiteit. Zij doet onderzoek naar taalgebruik en framing.

Eric Sanders is onderzoeker bij het Centre for Language and Speech Technology van de Radboud Universiteit. Hij onderzoekt hoe twitter een voorspellende factor kan zijn bij de Nederlandse verkiezingen.

Deelname
Deelname kost € 5,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees en Alumni Benefits Card-houders gratis

www.ru.nl/rr/waarheid
Facebook: https://www.facebook.com/events/596318900564269/

Dit is een programma van Radboud Reflects en de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit

Meer evenementen - uitgaan - exposities - winkels en bedrijven
Kaart wordt geladen...
Bookmark de permalink.