Datum/Tijd
Datum - ma 22 jan 2018
10:00
Locatie
Bevrijdingsmuseum
Categorie

Bevrijdingsmuseum in Groesbeek

De SS: Veelzijdig Extremisme

Van 13 oktober 2017 t/m 15 april 2018

De SS is één van de beruchtste organisaties uit de geschiedenis. De naam SS roept vrijwel onmiddellijk beelden op van blonde Ariërs, meedogenloze kampbewakers en doodseskaders. Dit beeld is echter incompleet. Wie wist bijvoorbeeld dat de SS archeologische expedities naar o.a. Tibet organiseerde, kruidentuinen aanlegde in concentratiekampen en dat de Waffen-SS één van de meest multiculturele organisaties op aarde was?
Van 13 oktober 2017 t/m 15 april 2018 zal de tentoonstelling ‘De SS: Veelzijdig Extremisme’ in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek ingaan op de grotendeels onbekende en verborgen geschiedenis van de SS, haar structuur, haar wreedheden en al haar vreemde en bizarre aspecten.

Wanneer de SS in de media verschijnt zetten mythes, sterke verhalen en stereotypen vaak de toon. De SS is populair bij op sensatie beluste pulp-documentaires, organisaties van oud-SS-strijders en neonazi’s. Dit maakt het onderwerp vatbaar voor kwalijke geschiedvervalsing. Het Bevrijdingsmuseum presenteert dan ook een tentoonstelling met een missie: het voorkomen van misinformatie over de meest kwaadaardige organisatie van de Tweede Wereldoorlog en het geven van een breder, completer beeld van de SS.

De rode draad is veelzijdig extremisme: de SS stelde zich tot doel de nationaalsocialistische ideologie tot haar meest extreme conclusies door te voeren. Zij deed dit in alle aspecten van het leven, van geneeskunde tot het bedrijfsleven, tot de hervorming van het kerstfeest. Daarbij werd de SS direct beïnvloed door de persoonlijke willekeur van wrede of excentrieke leidinggevenden en in het bijzonder door Himmler’s persoonlijke gedachtegoed over rassenleer, antisemitisme en oud-Germaanse mystiek.

‘De SS: Veelzijdig Extremisme’ toont bijzondere topstukken en beeldmateriaal afkomstig van Duitse en Nederlandse musea en verzamelaars waaronder het Porzellanikon in Selb en het Eyewitness Museum in Beek. Deze topstukken worden afgewisseld met indrukwekkende foto’s, filmbeelden en verbazingwekkende biografieën.

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Datum: 13 oktober 2017 t/m 15 april 2018

Informatie: drs. Jory Brentjens, historicus, via 024-3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl

Website: www.bevrijdingsmuseum.nl

Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding

Openingstijden
Maandag t/m zaterdag: 10.00-17.00 uur
Zon- en feestdagen 12.00-17.00 uur (m.u.v. Hemelvaart, dan is het museum i.v.m. dauwtrappen open van 10.00-17.00 uur).

Bevrijdingsmuseum-2017-De-SS-expositie
Tentoonstelling ‘De SS, Veelzijdig Extremisme’

Uitgaan - Exposities - Alles over NijmegenKaart wordt geladen...